2020 Modelbanetræf på Danmarks Tekniske Museum
I weekenden 12-13. september 2020 var der som i 2019, modelbanetræf på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør. De udstillede modelbaner var placeret rundt imellem museets permante udstillingsgenstande, hvilket naturligvis skabte en helt specielt stemning. Og dermed var der også noget at se for alle og enhver.
Grundet Covid-19 skulle adgangsbiletter købes hjemmefra, dog var museet meget behjælpelige for dem der måtte have misset dette tiltag. Hos en ansat, der samtidig holdt øje med at folk holdt behørig afstand i den iøvrigt ganske korte kø foran museet, kunne der således bestilles last-minute adgang. En særdeles fornem service for publikum!
Museets egen cafe var åben, men opererede dog med et begrænset udvalg. Sideløbende kunne der også køres tur med museets 800 meter lange udendørs jernbane.
Her følger en række billeder fra lørdagens besøg:
Netop ankommet til de flotte udstillinger:
Morten Klarsyns imponerende H0 (1:87) model af Nyborg og den tilhørende færgehavn. Her ses maskindepotet med plads til hele 15 heste i stalden:
Kongen i sit leje:
En ganske enestående model af Storebæltsfærgen Kong Frederik IX i skala 1:87, der fuldt fortjent vandt DMJU's dioramakonkurrence tilbage i 2018:
Udsigt fra molen i retning mod Nyborg Station. Prototype-lyntoget holder tæt ved færgen, mens en designrød Mr venter på afgang et par spor derfra:
Et Ms lyntog er på vej i land, mens Ma'en holder klar ved perron. Et par røde DSB rutebiler venter på de ilandkommende passagerer:
Der er plads til forbilledligt lange tog ved perronerne på den utroligt flotte selvbyggede model af den gamle Nyborg station. Signaler, sporskifter og tilhørende togveje styres af et stort antal "Arduinoer", der holdes i kort snor af Mortens kompagnon Per i den grønne trøje.
www.NIELS-MODELTOG.dk har aldrig tidligere set en så overbevisende og gennemført efterligning af et stykke dansk jernbanehistorie som Mortens unikke moduler af den forgangne Nyborg Station og den tilhørende færgehavn. Anlægget er ganske enkelt i særklasse, både vurderet i udstrækning, udseende og funktion og man kan kun glæde sig til at følge den følgende videre detaljering. Stort cadeaux:
Den øvrige del af modelbaneklubben "Slæbeskoens" anlæg er på ingen måde kedeligt, men blegner dog af naturlige årsager en anelse oven på den imponerende model af Nyborg.
Her er den lokale fjordfiskers net hængt til tørre. Simpelt og bare flot...:
Mens vi længere fremme støder på lidt lokalbaneromantik:
Man får lyst til chokolade bare ved synet:
Mere OHJ:
Jeg kunne ikke afholde mig fra at gengive dette skønne lokalbane-scenario i sort/hvid. Flot-flot:
Jernbanebroer er altid interessante:
Og hvem kan stå for en frembrusende My?
Den gamle Lillebæltsbro i ægte 1:87. Så kan det vist ikke blive ret tættere på:
"Modelbanebanden" - en klub for de unge. Ambitionsniveauet fejler bestemt ikke noget og de medbragte moduler lever helt op til nutidens standard:
Nilstrup Station. Flot, og måske endda næsten for flot :-) Lidt ekstra patina ville her optimere det ellers realistiske indtryk:
Gode gamle Martofte Station, på hedengangne Odense-Kerteminde-Martofte Jernbane (OKMJ). Her smukt eftergivet i model:
Vi springer fra det grønne Fyenshoved til det østlige og mere grå Tyskland. En VT18, en Ludmilla og en hård pakket Trabant hører til dagligdagens forteelser:
Hmm... et bølgende hav lavet af blå affaldsposer - den har webmaster dog aldrig ikke set før. Men hvorfor ikke?:
Danske og tyske ølvogne på stribe:
Hos "Togklodsen" er alt skabt ud fra Lego-klodser. Et imponerende anlæg med Lillebæltsbro, diverse historiske bygninger og rullende materiel som de velkendte IC3, det røde Ms lyntog og tyske IC:
Bare flot:
"1:87 Byggernes" imponerende anlæg er altid et "kig" værd:
Foreningen "Toget" udstillede under et af Teknisk Museums egne flyvende klenodier:
Et modulbaseret anlæg, som er vel sammenhængende:
Her vendes det hele:
I museets hjemby Helsingør er Sverigesfærgerne naturligvis i fokus på HgMJK's flotte udstillingsanlæg:
Det tegner rigtigt godt, men der er dog stadigvæk et stykke vej før man er helt i mål:
Museets udstilling for "de mindste" trak (heldigvis) mange besøgende:
Teknisk Museum er undervejs med et større H0 modelbaneanlæg til den permanente udstilling. Anlægget inderholder diverse danske "highlights" og meget fungerer interaktivt med publikum.
DR er her ude i "landet" (Sorø) med reportagevognen:
Diverse historiske bygninger er minutiøst gengivet:
Før vi forlader udstillingen, finder vi et et mindre og ganske kompakt H0 modelbaneanlæg:
Og det aller sidste anlæg før udgangen:
Kibris kirke "Jakobwüllesheim" er altid værd at betragte:
Som allerede nævnt, et dejligt og vel gennemført arrangement hos Danmarks Tekniske Museum i Helsingør, der ikke blot henvendte sig til "modelbanenørder", men også til det "bredere" publikum. Trods Covid-19 og den trods alt ganske lange køretur fra det fyenske, glæder www.NIELS-MODELTOG.dk sig til evt. kommende udstillinger.
Gå til menu