Heljans ingeniørbyggesæt 

Under en tiltrængt oprydning i min kælder hen over julen 2010, stod jeg pludselig med mit gamle Heljan System ingeniørbyggesæt i hænderne. Heljan producerede op igennem 1960'erne og ind i starten af 1970'erne sådanne sæt med varierende antal tilbehørsdele, vist nærmest som en slags plastikkens pendant til Meccano, Tekno og Construction ingeniørbyggesættene i metal og Bilofix sættene i træ.
 

 

Delene i min varetægt har således mere end 40 år på bagen og bærer præg af at have været samlet og adskilt utallige gange. Mange af stumperne er desuden mere eller mindre defekte, og meget mangler helt, hvorfor det ikke længere er muligt at bygge alle de, i den lille medfølgende byggevejledning, viste modeller.

Ældre læsere vil bemærke, at vejledningen har samme utraditionelle langstrakte papirformat, som Heljan igennem mange år også brugte til deres kataloger med de langt mere kendte H0 byggesæt!

 

Den nok største svaghed ved dette plastikbyggesæt, var netop den manglende slidstyrke - stort set alle delene er meget løse i samlingerne og et forsøg på at bygge en hurtigt improviseret vindmølle på mit arbejdsbord, gik ikke helt som planlagt. Her er metalbyggesættene langt overlegne med deres skrue/møtrik samlinger.

 

Byggesættet må derfor nok i dag betragtes som et kuriosum og mine egne drenge har som små, også kun leget med det sporadisk. For mit eget vedkommende har jeg gennem min barndom brugt utallige timer i selskab med de gule stænger og de røde samlekryds, og alle de af Heljan foreslåede modeller blev bygget. Kreativiten havde ingen grænser og faldt man over en eller andet spændende "konstruktion" ude i det virkelige liv, gik man ofte hjem og prøvede at eftergøre denne i model. Jeg er derfor overbevist om, at Heljan ingeniørsættet har været med til at bidrage kraftigt til min egen stadigt levende interesse for teknik og ikke mindst modelbygning.

 

I dag er det mig bekendt overhovedet slet ikke muligt at købe nogen fabrikater ingeniørbyggesæt og det der kommer tættest på er vel Lego med deres, efter min mening, ikke altid særligt alsidige modeller. Fremtidens ingeniører og teknikere må således nok desværre "nøjes" med at udforske den side af verden i det virtuelle rum.  

100 8676

Tekno Ingeniørbyggesæt

 

Niels, Dec. 2010

Gå til Det skæve hjørne.