LOXX Miniatur Welten in Berlin

Et af højdepunkterne i sommerferien 2014 var et besøg på modelbaneanlægget LOXX i Berlin. Anlægget er nok knapt så velkendt blandt det danske modelbanefolk som eksempelvis Miniatur Wunderland i Hamburg, men alene placeringen midt i hjertet af Berlin, dvs. kun ganske få skridt fra Alexanderplatz, Fernsehturm og Brandenburger Tor, er tillokkende. Ingen andre steder i verden er jeg desuden stødt på et modelbaneanlæg, der var fornemt placeret på tredie sal i et stort moderne og særdeles fascionabelt indkøbshus, Alexa-Center. Jo, Berlin er Berlin...

Lidt fakta om LOXX:

Anlægget er opført i sin nuværende form i 2007 og er pt. på over 600 kvadratmeter. Der er flere udvidelser i gang og der er til dato lagt mere end 4,8 km skinner, der befares af over 400 tog. Teknikken er 2 skinne jævnstrøm efter Lenz digital system. Dertil kommer mere end 10000 biler og andre køretøjer, hvoraf et betragteligt antal også bevæger sig rundt på anlægget - dette baseret på et modificeret Faller Car System. Temaet er nutidens Berlin i skala 1:87 med hovedvægten lagt på de mange berømte bygningsværker, veje og parker, samt person og godstogstrafik, sporvogne, S og U-bahn mm. Kort sagt alt hvad der forefindes i byen lige udenfor. Rundt på anlægget er indbygget en række interaktive funktioner, hvor de besøgende via trykknapper kan aktivere forskellige lokale detaljer.

Først selve indgangspartiet:

Loxx01

 

Og derefter til det "væsentlige". Storbyen Berlin er kendetegnet ved mange lange, lige og brede alleer og folkene bag LOXX har på bedste vis formået at gengive dette i model. Her med Ostbahnhof i centrum og det 368 m høje Fernsehturm lige bagved:

Loxx02 

 

Et blik mod højre lige ved indgangen til det store lokale:

Loxx03

 

Endnu et oversigtsbillede. Bemærk de hjemmebyggede og meget velproportionerede højhuse på 60-70 cm højde. Desværre er det utopi at have sådanne på en almindelig dansk modelbane:

Loxx04 

 

For de tyskkyndige er her en oversigtsplan for hovedparten af anlægget. Der findes dog allerede et par tilbyggede "flanker":

Loxx05 

 

Et flot udsyn over en del af Berlins centrum.

Loxx06

 

Cirka hver 20'ende minut dæmpes lyset i lokalet langsomt og det bliver nat i Berlin. Overgangen føles næsten umærkelig og illuderes perfekt ved anvendelse af røde, gule og blå lysrør i loftet. Ud over dette er det ca. en gang i timen kraftigt regnvejr med blinkende lyn og rullende torden. De besøgende er hver gang tæt på at finde paraplyer og og regntøj frem, da lyd- og lyseffekterne er særdeles realistiske og dermed virkningsfulde:

Loxx09

 

Endnu en række karakteristiske højhuse, tæt ved højbanen:

Loxx10

 

Over 40 computere er med til at holde anlægget kørende og det hele overvåges centralt:

Loxx11 

 

Endnu en bred boulevard. Overalt på anlægget forefindes reklamer for LOXX:

Loxx12

 

Brandenburger Tor er naturligvis et vigtigt element på anlægget:

Loxx13

 

Ej heller Siegessäule mangler i landskabet. Det imponerende forbillede er opstillet som mindesmærke for bla. sejren over danskerne i 1864:

Loxx14

 

Overalt finder man små spændende detaljer og som oftest med udspring i byens turbulente historie. Her et begravelsesoptog:

Loxx15

 

Berlin er et mix af nyt og gammelt byggeri. Eksempelvis et forladt fabrikskompleks, hvor der tilsyneladende alligevel er lidt liv:

Loxx16

 

Et lidt aparte trafikuheld:

Loxx17

 

Trafikken er voldsom i Berlin, men de brede veje og alléer levner heldigvis god plads til fodgængere, cykler og scootere. Mange af køretøjerne på anlægget er udstyret med fungerende blinklys, der sammen med de flotte trafiklys giver en forbilledlig afvikling af modeltrafikken:

Loxx18 

 

Hvert år bliver der indspillet mere end 300 film og tv-serier i Berlin og byens politi har derfor en hel afdeling, der tager sig af udlejning af uniformer, politihelikoptere, vandkanoner og lignende tilbehør. Hos LOXX er faciliteterne ligeledes i orden:

Loxx19

 

Ind i mellem må et køretøj have lidt assistance for at komme videre. Floden Spree er velegnet at stå i/på når dette er påkrævet:

Loxx20 

 

"Eventyrland" er ren fantasi, men flot lavet med tydelige referencer til de klassiske eventyr og digte. Billetkontrolløren forekommer bekendt:

Loxx21

 

Interessant køretøj:

Loxx22

 

Og her et par berømtheder på slentretur i Tiergarten:

Loxx23

 

Andre underholder sig med hjernegymnastik:

Loxx24

 

Endnu et tilbageblik - J.F. Kennedy holder sin berømte tale i juni 1963 (Ich bin ein Berliner...). Placeringen foran Reichstag er dog ikke helt historisk korrekt:

Loxx25

 

Et langt Stadtbahn-vognsæt skramler forbi en typisk berliner-boligblok:

Loxx26 

 

Som antydet er Berlin een stor byggeplads. Alle vegne skyder der nye højhuse op imellem de uendelige rækker af klassiske "Gründerzeit" huse og på LOXX er scenarierne indfanget på bedste vis. Herhjemme ville kun Morten Klarsyn kunne frembringe lige så imponerende og overbevisende bymiljøer i model..:

Loxx27

 

En storby som Berlin må naturligvis have en lufthavn. I LOXX Airport møder man alt lige fra fly der lander og letter, til brand- og redningsøvelser, statsbesøg, og et hav af flotte modeller med tilhørende lys og lydeffekter. Er benene blevet trætte kan der endda hviles ud i en række ægte flysæder, mens hele scenariet betragtes: 

Loxx30

 

Alt i alt er LOXX Miniatur Welten i Berlin helt klart et besøg værd og er man alligevel på de kanter, er turen et ubetinget must for enhver modelbaneentusiast. Jeg tør uden at blinke vove at kalde anlægget for værende en succes i samme klasse som MiWuLa i Hamborg, selvom de to anlæg har helt forskellige fokusområder. Hvor det i Hamborg efterstræbes at gengive det meste af verden i model, satses der hos LOXX alene på at eftergøre byen Berlin og de helt specielle historisk betingede forhold, der knytter sig hertil. Emnet er langt fra udtømt og en 250 m2 udvidelse af anlægget er allerede undervejs. 

Detaljeringsgraden og finishen er helt i top og så vidt jeg kan vurdere, er der overalt anvendt de bedst egnede byggematerialer. Det er tydeligt, at LOXX råder over meget kreative og dybt professionelle modellører, der kan deres kram. Teknikken bag anlægget ser desuden ud til at fungere upåklageligt.

Adgangsbilletten er ikke helt billig, men der gives familierabat, så husk at tage konen og børnene med! De små kan selv få lov at køre med tog på et par mindre legeanlæg, mens far og mor går på opdagelse og fordyber sig i de utallige detaljer på det store anlæg. Alt er opstillet logisk og let tilgængeligt og er derfor meget foto-, børne- og handicapvenligt. 

I den tilknyttede cafe, kan der nydes drikkevarer eller et let måltid. Der sælges forskellige mindre souvenirs og postkort, men der er ikke tilknyttet et egentlig modeltilbehørsudsalg. 

En stor oplevelse, der ikke må undværes!

 

EFTERSKRIFT

I foråret 2017 blev det annonceret at anlægget ville blive nedlagt og solgt. Prisen blev sat til knapt 750000 EUR og anlægget blev købt af Leeraner Miniaturland i Ostfriesland, hvor opbygningen i skrivende stund pågår.

Niels, Juli 2014 (senest redigeret Sept. 2018)

 

Link: Loxx, Wikipedia

 

Gå til Menu.